Geschiedenis

Alles begon in 1956, onder impuls van het N.C.M.V. kwamen middenstandsjongeren en studenten bij mooi weer tijdens de zomer samen in een weide langs de Peperstraat om wat tegen een bal te slaan.

Tijdens de volgende schoolvakanties sloten zich hier ook een aantal studenten en leerlingen uit de hogere jaren van de middelbare scholen bij aan. Hierdoor kwamen er enkele meer geoefende spelers en speelsters in de groep.

Antoon Vancoppenolle werd de eerste voorzitter. Onder impuls van Nestor Vanneste, Albert Verhelst en E.H. Storme werd in 1957-58 de mannenploeg verder uitgebouwd. Er werd aangesloten bij de Belgische Volleybalbond onder de naam V.C. Lichtervelde. Het seizoen daarop trad er ook een damesploeg aan in de provinciale competitie onder de naam Mivoli. (Dit was de 5de West-Vlaamse damesploeg) Het hoogtepunt voor Mivoli was het behalen van de titel kampioen van West-Vlaanderen in 1961-62 en de promotie naar de nationale afdeling.

Het werd wel een ticket heen en terug. In 1969-70 werd Mivoli jammer genoeg ontbonden wegens een gebrek aan speelsters.

Ook V.C.L.(heren) kende in die periode een terugval en moest dat jaar en de vier daaropvolgende jaren in 3de provinciale spelen. Daarna speelde V.C.L. elk jaar kampioen in achtereenvolgens 3de , 2de en 1ste provinciale. In 1975 speelde V.C.L. kampioen in 1ste provinciale en won ook de beker van West-Vlaanderen.

Tussen 1973 en 1985 veroverde V.C.L. verschillende kampioenstitels of kon als tweede gerangschikte promoveren tot ten hoogste 1ste Divisie.

Vanaf 1986-87 speelde V.C.L. na een vrijwillige degradatie terug in 3de provinciale. Dit bleek achteraf de juiste beslissing want het speelde meteen terug kampioen en promoveerde. Zo blijft V.C.L. meedraaien in 2de provinciale tot in 1993 een nieuwe promotie volgt.

In 1994-95 bracht V.C.L. ook een 2de ploeg in competitie in 3de provinciale.

In 1995-96 verkozen opnieuw een 5-tal spelers andere oorden op te zoeken. Nogmaals stond het bestuur voor moeilijke beslissingen. De oplossing kwam vanuit een eerder onverwachte hoek. Rembert Torhout wilde een fusie aangaan met V.C.L. om een plaatsje te krijgen in 1ste provinciale. Hierdoor kon Lichtervelde rekenen op enkele Torhoutse spelers die de rangen kwamen aanvullen om nogmaals vrijwillig in 3de provinciale te starten.

Na de fusie volgde onmiddellijk een afsplitsing, zo veranderde de naam in V.T.L. (volley team Lichtervelde) en brachten ze 2 ploegen in 3de provinciale in competitie. De twee volgende jaren promoveerde V.T.L.1 telkens. In 1999-2000 werd tot het seizoen 2003-04 verder gespeeld met één ploeg in 2de provinciale.

2006-07 Is het laatste seizoen dat de heren aantraden, wegens gebrek aan spelers stapten de heren uit competitie.

Vanaf 2000 werd ijverig gezocht naar nieuwe jeugdspelers. Alle leerlingen vanaf het 4de leerjaar van alle Lichterveldse scholen werden aangeschreven. Een merkwaardig feit is dat veel meer meisjes op de oproep reageerden dan jongens. Hier werd dan ook de basis gelegd voor een snelle groei van het meisjesvolleybal in Lichtervelde.

In 2003 werd dan ook gestart met een kadettenploeg in competitie. In 2006-07 kwam voor het eerst terug een damesploeg in actie in 4de provinciale.

In 2008-09 promoveerden de dames naar 3de provinciale waar ze tot op heden nog actief zijn. Ondertussen is er ook een 4de provinciale dames.